Hoe tandenpoetsen? Je mond fris en gezond houden

Bij het tandenpoetsen zijn er toch een hoop zaken die je in het oog moet houden. Zo is het al van een groot belang dat je minstens tweemaal per dag je tandenpoetst. Kies je bv voor een elektrische tandenborstel of voor een handtandenborstel? En hoe poets je die moeilijk bereikbare plaatsen zoals bijvoorbeeld tussen je tanden? Allereerst kan jouw tandarts of een mondhygiënist hier het beste advies in geven.

Jouw tandarts of mondhygiënist kan je concrete en goed instructies/tips geven hoe jij je gebit best poetst voor een optimaal resultaat. Je mond gezond houden en je adem fris is van een groot belang. Wij hebben hier alvast enkele tips voor het poetsen van je tanden.

Door je tanden te poetsen is één van de belangrijkste zaken dat je tandplak verwijderd. Door goed te poetsen verminder en verwijder je tandplak, zo voorkom je gaatjes, dat je tandvlees gaat ontsteken en ook een vieze adem. Ook de keuze voor een elektrische tandborstel of handtandenborstel is belangrijk voor jou mondhygiëne.

Poetsen met een handtandenborstel vs. elektrisch tandenpoetsen

Met een handtandenborstel of ook wel “de gewone” tandenborstel genaamd kan je jouw tanden en gebit goed reinigen. Toch wordt het gebruik van een elektrische tandenborstel echt wel sterk aangeraden door tandartsen en mondhygiënisten omdat het poetsresultaat een heel stuk beter is.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat eenzelfde poetstijd (vergelijking tussen hand- en elektrische tandenborstel) veel beter het tandplak verwijderd wordt met een elektrische tandenborstel. De snelheid en het aantal rotaties van de kop kan je met een handtandenborstel gewoonweg niet evenaren. Het is ook bewezen dat je met een elektrische tandenborsten veel beter de moeilijk bereikbare plaatsen poetst.

Om je tandvlees te beschermen beschikken veel elektrische tandenborsten over een poetsdruksensor, hierdoor krijg je een waarschuwing als je te hard poets of te veel druk op de tandenborstel uitoefent. Zonder deze sensor bestaat het gevaar dat je het tandvlees kwetst, wat dan weer voor ontstekingen kan zorgen.

→ Bekijk hier de beste elektrische tandenborstels

Tips voor tandenpoetsen

Hoe vaak moet ik mijn tanden poetsen?
Poets je tanden minstens tweemaal per dag met een minimum van twee minuten (2×2). Het is evenwel aan te raden deze nog een 3de keer per dag te poetsen.

Wanneer moet ik mijn tanden poetsen?
Je poets je tanden best ’s morgens na het ontbijt en ’s avonds net voor het slapengaan. Als je ervoor kiest je tanden ook ’s middags te poetsen doe je best net na het middageten.

Hoe tandenpoetsen met een handtandenborstel?

  • Zet de hand tandenborstel schuin in een hoek van ongeveer 45 graden richting je tandvlees.
  • Poets volgens het “drie B’s” principe: Boven-, Binnen- en Buitenkant van je tanden en kiezen. Let erop dat je geen plaatsjes vergeet.
  • De achterkant van je kiezen is een veel vergeten plaatsen, let erop dat je deze niet vergeet te poetsen!
  • Maak korte draaiende heen-en-weerbewegingen, let er hierbij op dat je niet te hard drukt. Door te hard te drukken tijdens het poetsen kan je het tandvlees beschadigen.
  • Heb je al je tanden helemaal gepoetst? Poets dan ook nog even je tong, zo verwijder je veel bacteriën die je ook een slechte adem kunnen bezorgen. Je kan hiervoor ook eventueel een tongschraper gebruiken. Deze zijn speciaal ontworpen voor het reinigen van je tong.

Hoe tandenpoetsen met een elektrische tandenborstel

  • Zet de elektrische tandenborstel in een lichte hoek richting het tandvlees. Let er hierbij op dat je niet te hard drukt.
  • Houd de borstel een paar seconden op je tand of kies (de borstel maakt zelf de poetsbewegingen), of je beweegt mee met een kleine horizontale beweging. Het is niet de bedoeling dat je poetsbewegingen maakt zoals ene handtandenbrostel.
  • Vergeet dan de stukken tussen je tanden niet te poetsen. Ook hier kun je met je tandenborstel veel tandplak verwijderen. Houd je elektrische tandenborstel ook hier een tijdje stil.
  • Poets net zoals het handmatig poetsen volgens het “drie B’s” principe: de Boven-, Binnen- en Buitenkant van je tanden en kiezen.
  • De achterkant van je kiezen is een veel vergeten plaatsen, let erop dat je deze niet vergeet te poetsen!