Wat is orthodontie?

Orthodontie is het stellen van diagnose, de preventie en ervoor zorgen dat slecht gepositioneerde tanden en kaken gecorrigeerd worden. Dit is een vaak voorkomend probleem, want maar liefst 50% van de mensen heeft orthodontologische problemen in België. Daarom is het van belang om voor jou en je gezin een betrouwbare praktijk in de orthodontie bij je in de buurt te hebben.

Orthodontisten staan in de eerste plaats bekend om het rechtzetten van tanden en kiezen, maar ze kunnen ook helpen bij pijnlijke en scheve beten, verplaatsing van tanden en kiezen als gevolg van slechte gewoonten zoals duimzuigen, en zelfs bij sommige vormen van slaapapneu.

De orthodontie heeft ook veel hulpmiddelen waar zij beroep op doet om de beet en tanden van patiënten te corrigeren. Denk maar aan bijvoorbeeld de beugel.

Waarvoor doe je beroep op orthodontie?

Uitstekende voortanden – Dit is een van de meest voorkomende tandheelkundige problemen. De voortanden staan duidelijk naar voren ten opzichte van de ondertanden. In veel gevallen?

Ontwikkeling van het gezicht – Vooral bij kinderen is dit van belang. De orthodontie heeft een belangrijke focus op hoe de kaak zich ontwikkeld om deformiteiten van het gezicht te voorkomen.

Beugels – Om een beugel te krijgen moet je meestal naar een orthodontist. Deze zal een diagnose stellen van wat voor beugel – of andere correcties – nodig zijn om de tanden recht te zetten.

Corrigeren van kaakpositie – Soms kun je een overbeet hebben, dit is wanneer de voorste tanden ver uitsteken ten opzichte van de onderste. Een onderbeet is het omgekeerde, hier gaan de onderste tanden uitsteken ten opzichte van de boventanden. De orthodontist zal deze proberen beter op elkaar af te stemmen.

Chirurgische ingrepen – In bepaalde gevallen zal in de orthodontie een (kleine) operatie nodig zijn. Dit gebeurt meestal onder een plaatselijke verdoving. In veel gevallen is dit het trekken van de wijsheidstanden of het verwijderen van een uitgegroeide tandwortel.

Verwijderen van tanden – In sommige gevallen is de kaak te nauw of te kort om wijsheidstanden of achterste kiezen te groeien. In dat geval zal de orthodontist een of meerdere tanden verwijderen om plaats te maken of deze preventief verwijderen.

Algemeen gesteld is orthodontie bedoeld om de beet van de patiënt te verbeteren. Als tanden recht zijn en op gelijke afstand van elkaar staan, worden ze op één lijn gebracht met de tegenoverliggende tanden in de kaak.

Een gezond gebit zorgt ervoor dat u goed kunt eten, kauwen en spreken. De meeste mensen krijgen met de orthodontie te maken op jonge leeftijd voor ze 18 zijn, dit is dan meestal om een beugel of wijsheidstanden te laten trekken. Orthodontisten kunnen gebitsproblemen op elke leeftijd corrigeren.

Wat is het verschil tussen een tandarts en orthodontist?

Zowel de tandarts als de orthodontist helpen mensen met mondverzorging, maar de manier is verschillend. Orthodontie is een specialiteit dat zich op bepaalde problemen richt. Dit is het recht maken van tanden – zoals met een beugel – of het corrigeren van een over- of onderbeet. Orthodontisten zijn dus deskundigen op het gebied van de groei van het gezicht en de ontwikkeling van het gebit. Zij diagnosticeren en behandelen scheve tanden, slechte beet en slecht uitgelijnde kaken.

De tandarts heeft een breder werkveld. Deze helpt bij problemen met de tanden, het tandvlees, zenuwen, gaatjes, wijsheidstanden, etc.

Orthodontisten en tandartsen zullen altijd samenwerken om een voor jou of je kinderen optimaal resultaat te bereiken. Alhoewel een verwijzing van een tandarts niet nodig is om door een orthodontist te worden gezien, kan het een goed idee zijn om eerst naar uw tandarts te gaan voor een controle.