Tandarts zonder afspraak


Op zoek naar een tandarts waar je zonder afspraak kunt binnenwandelen? Er zijn waarschijnlijk meerdere tandartspraktijken in uw buurt die niet vereisen dat je vooraf belt of een afspraak inplant. Soms heb je nood aan een tandarts die je onmiddellijk kan helpen met een noodgeval of raad. Daarom is het belangrijk dat je weet welke praktijken je kan bellen wanneer je een orthodontie probleem hebt dat niet kan wachten.

Om welke redenen kun je gaan naar de tandarts zonder afspraak

Er zijn veel redenen waarom je kunt zoeken naar een tandarts waar je geen afspraak voor nodig hebt. We hebben een korte lijst samengesteld met de meest voorkomende scenario’s waarom mensen snel een tandarts willen zien.

Tandpijn – Soms is de tandpijn zo ondraagbaar dat deze ervoor zorgt dat je rug pijn doet. Dit komt door de zenuwen van de tand die in verbinding staan met de ruggenwervel. Dit kan er voor zorgen dat je in extreme gevallen niet meer kunt rondwandelen. In dat geval kan het een goed idee zijn om naar een tandarts te gaan die je niet eerst moet bellen.


Gezwollen kaak – Soms kan door een infectie aan de kies een gezwollen kaak ontstaan. In erge gevallen is het mogelijk dat daardoor problemen ontstaan met te eten. Dan ga je best naar een tandarts waar je niet eerst hoeft naar te bellen.

Gebroken of gebarsten tanden – Wanneer je bijvoorbeeld een ongeval met de fiets gehad hebt en op je aangezicht bent terecht gekomen kan het zijn dat er meerdere tanden ernstig beschadigd zijn. Dan heb je onmiddellijk een tandarts nodig die je kan helpen zonder eerst een afspraak te maken.

Kapotte en verloren vullingen – Na verloop van tijd kunnen vullingen losraken. Afhankelijk van de grootte van het gat in de tand kan het aan te raden zijn om snel de tandartspraktijk te bezoeken voor het erger wordt.

Tandvleesontsteking – Wanneer je een tandvleesontsteking niet laat behandelen kan deze medische problemen veroorzaken. In zo een geval kun je vaak niet wachten op een afspraak bij de tandartsenpraktijk om de pijn te verzachten.

De lijst hierboven is maar een indicatie waarom mensen snel naar een tandartspraktijk moeten gaan en is niet exhaustief of een medisch advies.

Hoe snel kan ik een tandarts te zien krijgen?

Dit hangt vaak af van de tandartsenpraktijk zelf. In veel gevallen hoef je slechts een uur of minder te wachten. De belangrijkste factor is hoeveel mensen met een afspraak er voor je zijn in de agenda van de praktijk en hoeveel mensen er in de wachtzaal zitten voor je aan de buurt bent.

In het geval van grotere tandartspraktijken kun je in het geval van een noodgeval vrijwel onmiddellijk geholpen worden. Dit is meestal het geval bij een ongeluk waarbij er een of meerdere tanden gebroken zijn.

In uitzonderlijke gevallen, of als je ‘s avonds laat belt is het mogelijk dat je pas de volgende dag een dentist te zien krijgt. Om zeker te zijn dat je aan de beurt zal komen die dag is het een goed idee om de receptie op de hoogte te stellen van het probleem en vragen of ze je nog kunnen helpen. De openingsuren zijn ook nuttig om te raadplegen wanneer je in de avond gaat. In de meeste gevallen zul je binnen de 24 uur een tandarts zonder afspraak kunnen zien.

Kosten tandartsen zonder afspraak meer geld?

Over het algemeen betaal je niet meer wanneer je geen afspraak hebt. Dit kan verschillen van praktijk tot praktijk dus dit is geen sinecure. Een goed idee kan zijn om eerst eens te bellen en vragen wat de tarieven zijn. Als je voldoende tijd hebt kun je meerdere praktijken opbellen en prijzen vergelijken.